Kasa Devirme Ataşman

İçerisine ürün konulan kasaların taşınması aşaması pek çok işletme için farklı sorunları beraberinde getirir. Çünkü bu aşamada yalnızca taşıma konusunda farklı maliyet kalemleri ortaya çıkmaz. Aynı zamanda bu kasaların depolanması ve lojistiği aşamasında insan gücü ile çalışmaların yapılması sonrasında elde edilen sonuçlar istekleri karşılama bakımından çoğu zaman farklı sorunların ortaya çıkması anlamına gelir. Son dönemlerde ise artık farklı işletmeler kasa devirme ataşmanı konusunda araştırmalar yaparak kendi isteklerini en iyi şekilde yerine getirecek modeller arasından seçimlerini yapabiliyorlar.

İşletmelerin kullanımlarına sunulan kasa devirme ataşmanları; üretim, depolama ve lojistik süreçlerin ciddi avantajların ortaya çıkmasını sağlayan ekipmanlar arasında kendine yer buluyor. En temel tabiri ile bu ekipman yatay konumda yer alan bir kasanın minimum insan gücü kullanılarak dikey konuma getirilmesini sağlamaktadır.

Kullanılmakta olan kasa devirme ataşmanları, forklift ya da paletli gibi farklı ekipmanlara takılarak çalışma prensine sahiptir. Ekipman genel olarak forkliftin çatal kısmına monte edilerek hidrolik sistem kullanılarak çalışır.

Kasa devirme ataşmanının çalışma prensibi pek çok kişi için her zaman ön planda olan konulardan bir tanesi olarak biliniyor. Gerçekleştirilecek inceleme ile kasa devirme ataşman modellerinin genel işleyişinin şu şekilde olduğu görülebilir;

  1. Kasanın iyi bir şekilde kavranması: Kasa devirme ataşmanının kasayı tutması için yan taraflarında yer alacak kolları ya da tutucuları kullanması gerekir. Forkliftte yer alan çatal kısmı, kasayı kavrayacak tutuculara iyi bir şekilde yerleştirilir. Var olan tutucular kasayı mümkün olan en sağlam şekilde tutarak hareketleri başarılı şekilde kontrol eder.
  2. Kasanın dönüşümü: Var olan hidrolik sistem, forklfiti kullanan operatör tarafından kontrol edilen özel bir mekanizma ile ataşmanı yavaş bir şekilde döndürür. Valfler ve hidrolik silindirler, ataşmanın tutmuş olduğu kasayı dikey konuma getirmesi adına yavaş bir şekilde döndürülmesini sağlar. Böylece kasanın dikey bir pozisyona getirilmesi işlemi gerçekleştirilmiş olur.
  3. Güvenli şekilde sabitleme: Kasanın dikey konuma getirilmesi sonrasında ataşmanda yer alan kollar ya da tutucular kasanın sabitlenmesi adına kullanılır. Yapılacak işlem sayesinde kasaların en güvenli şekilde taşınması ve istiflenmesi sağlanmış olur.

En genel tabiri ile kasa devirme ataşmanı modellerinin çalışma sistemleri, hidrolik sistemin var olan gücünü kullanarak kasayı kavraması, döndürmesi ve en iyi şekilde sabitlemesi esaslarına dayanmaktadır. Ataşman kullanılarak gerçekleştirilecek olan çalışmalar, ürünlerin taşınması başta olmak üzere depolanması ya da üretim süreci esnasında kullanılabilmesi için kasaların en kolay şekilde dikey konuma getirilmesini sağlamaktadır.

İlk bakışta kasa devirme ataşmanı kullanımı son derece kolay görülebilir. Ancak ataşmandan en iyi verimin alınabilmesi adına mutlaka üreticinin talimatlarına uygun olarak kullanılması gerekir. Bunun için de mutlaka kullanacak kişilerin kullanım öncesinde gerekli eğitimleri almış olmasına dikkat edilmesinin önemi son derece büyüktür. Aksi durumda kullanım aşamasında istenmeyen olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Operatörün gerekli eğitimleri almasının yanı sıra kasa devirme ataşmanının doğru seçilmesinin önemi de oldukça büyüktür. Çünkü bir ataşmanın doğru çalışma prensibi ile en iyi sonuçları elde edilebilmesi adına öncesinde kullanım alanına bağlı olarak ideal ataşman modelinin seçilmesi gerekir. Başta taşınacak balyaların boyutları olmak üzere ağırlıkları, şekilleri gibi farklı konuların üzerinde durularak yapılacak olan ataşman modeli seçimi ile ataşmanı kullanma konusunda deneyimli olan isimlerin birleşmesi sonucunda farklı sektörlerdeki işletmeler, mevcutta yer alan kasaların dik bir hale getirilerek taşınıp istiflenebilmesi adına gerekli olan adımları mümkün olan en eksiksiz şekilde atmayı başarırlar.